Grote usenet uploader schikt met BREIN

donderdag 08 maart 2018 - 13:26

Een grootschalige usenet uploader van muziekwerken heeft voor 10.000 euro geschikt met BREIN om een rechtszaak te voorkomen. De uploader was verantwoordelijk voor het uploaden naar het usenet van onder meer de meest recente albums van Ed Sheeran, Justin Timberlake en BLØF.

Bij de schikking is rekening gehouden met de draagkracht van de uploader. “Hoewel zulke uploaders dit meestal gratis doen voor de status die zij daarmee krijgen van illegale downloaders, zijn het de usenet providers die geld verdienen met de verkoop van abonnementen voor toegang tot hun servers”, zegt BREIN-directeur Tim Kuik in een verklaring. “Zulke providers knijpen graag hun ogen dicht en beweren dat zij niet weten wat er op hun servers gebeurd en nemen pas actie als zij een melding krijgen.”

BREIN treedt al langer hard op tegen eerste en grote uploaders van illegale content, niet alleen op usenet maar ook op Bittorrent en cyberlocker sites. Er wordt niet eerst gewaarschuwd, maar er wordt direct een schikking aangeboden indien er sprake is van het zonder toestemming uploaden van auteursrechtelijk beschermd materiaal. Als iemand niet wil schikken, dan volgt een gerechtelijke procedure voor een verbod met dwangsom en vergoeding van de volledige schade en kosten.

De uploader heeft op Spotnet, een programma dat het downloaden uit nieuwsgroepen en het doorzoeken van het usenet mogelijk maakt, een bericht geplaatst waarin staat dat hij zijn activiteiten per direct heeft gestaakt. Ook raadt hij andere uploaders aan om ‘goed na te denken over of ze nog door willen gaan’.