WIN herbevestigt Fair Digital Deals Declaration

donderdag 08 maart 2018 - 13:59

WIN (Worldwide Independent Network), de wereldwijde belangenbehartiger voor independent labels, vraagt zijn leden om de Fair Digital Deals Declaration opnieuw te bekrachtigen. De belangenorganisatie wil daarmee bewerkstelligen dat zijn leden een eerlijk aandeel krijgen van de aanstaande beursgang van Spotify.

Nu Spotify een beursgang voorbereidt op de New York Stock Exchange, zullen diverse muziekbedrijven profiteren van de verkoop van aandelen, waaronder ook de independent labels die via Merlin een aandeel hebben in de muziekstreamingdienst. Over de gehele wereld zullen de aankomende weken lokale independent belangenorganisaties, zoals STOMP in Nederland, bij hun leden de Fair Digital Deals Declaration onder de aandacht brengen en vragen aan de eerdere ondertekenaars hun verklaring te herbevestigen. Het is voor independent labels een vrijwillige keuze de Fair Digital Deals Declaration te ondertekenen.

“The Fair Digital Deals Declaration is een vrijwillig initiatief dat is gelanceerd in 2014 en was een duidelijk statement van die labels in de richting van hun artiesten”, legt Alison Wenham, CEO van WIN, uit in een verklaring. “Met de komende beursgang van Spotify hebben zij een prachtige mogelijkheid hun positie te herbevestigen. De verwachting is dat meer labels de verklaring in de komende weken zullen ondertekenen. Wij zijn erop gebrand de duurzame economische relatie tussen independents en hun artiesten te behouden.”

De drie major labels, Sony, Warner en Universal, hebben op dit moment al aangegeven dat zij de opbrengst uit de verkoop van aandelen in Spotify zullen delen met de artiesten die zij rechtstreeks onder contract hebben. WIN roept de grote labels op om ook de independent labels, en daarmee de bij de independents aangesloten artiesten die door de majors worden gedistribueerd, eerlijk en pro rata mee te laten delen in de uitbetalingen die de majors ontvangen.

Inmiddels heeft Sony hier gehoor aan gegeven. Kees van Weijen, President van IMPALA en voorzitter van STOMP: “We zijn erg blij dat Sony Music Entertainment inmiddels heeft aangegeven om de independents die zij distribueren mee te laten profiteren van eventuele verkoop van Spotify-aandelen.”

De Fair Digital Deals Declaration werd in juli 2014 door WIN in het leven geroepen. Deze vrijwillige verklaring werd door independent labels wereldwijd ondertekend, waarmee zij verklaarden dat zij hun artiesten eerlijk zouden behandelen als het gaat om de vergoeding voor digitale exploitatie van de opnames van artiesten. De Fair Digital Deals Declaration werd vervolgens in Frankrijk gebruikt bij de ontwikkeling van een nieuwe gedragscode en in maart 2017 werd het in het Britse House of Lords gebruikt als voorbeeld van ‘best practice’.