Beheerder illegale muzieksites krijgt vijf jaar cel

vrijdag 23 maart 2018 - 14:18

Een rechter van de Amerikaanse rechtbank heeft Artur Sargsyan, eigenaar en beheerder van een aantal piraterijwebsites, veroordeeld tot een celstraf van vijf jaar. Daarnaast moet hij 642.000 dollar terugbetalen.

Sargsyan bekende in september zich schuldig te hebben gemaakt aan inbreuk op copyright. Hij beheerde onder meer de illegale sites ShareBeast en AlbumJams.com. Volgens belangenorganisatie RIAA was ShareBeast de grootste illegale file-sharing site van Amerika.

ShareBeast werd in september 2015 door de autoriteiten afgesloten. Volgens de RIAA werden er duizenden nummers nog voor de officiële releasedatum aangeboden. In september 2017 zei Sargsyan schuldig te zijn aan het ongeautoriseerd distribueren en reproduceren van meer dan een miljard werken waarop copyright rust.

De RIAA heeft een ‘conservatieve schatting’ gemaakt van de financiële schade die is geleden door de illegale praktijken van Sargsyan. Die kwam neer op 6,3 miljard dollar. De muziekorganisatie beweert de internetpiraat gedurende een periode van drie jaar zonder succes meer dan honderd mails te hebben gestuurd inzake copyrightschending.