Joe Satriani wint Sena Performers European Guitar Award 2018

maandag 09 april 2018 - 14:32

Joe Satriani is de winnaar van de Sena Performers European Guitar Award 2018. De muzikant uit San Francisco krijgt op donderdag 12 april de oeuvre-award in Gebouw-T in Bergen op Zoom uitgereikt.

Satriani is de opvolger van zijn landgenoot Joe Bonamassa, die vorig jaar de award uitgereikt kreeg. Eerdere winnaars zijn onder meer Steve Vai, Guns N’ Roses-gitarist Slash, Queen-gitarist Brian May en Steve Lukather van de band Toto. Het is de derde keer dat de ceremonie rondom de Sena Performers European Guitar Award in Bergen op Zoom zal plaatsvinden.

Joe Satriani wordt algemeen beschouwd als een van de meest invloedrijke gitaristen van de laatste 30 jaar. De nu 61-jarige Amerikaan werd geboren in New York en was op jonge leeftijd al de gitaarleraar van onder meer Metallica-gitarist Kirk Hammett en voormalig SEGA-winnaar Steve Vai. In 1988 vroeg Rolling Stones-zanger Mick Jagger Satriani om deel uit te maken van zijn solo-band. 

Jack Pisters, de nieuwe voorzitter van de SEGA, is erg verguld met de komst van de Amerikaan. “Joe Satriani is ongelofelijk innovatief en inspireerde velen om de mogelijkheden van het instrument  intens te onderzoeken. Hij sloeg een brug tussen de klassieke gitaarhelden en de shredders van de nieuwe tijd. Prachtige toon, melodieën en composities vol humor en spannende vondsten staan centraal in zijn werk." 

De Award-Uitreiking is het slotakkoord van de Sena Performers Guitar Week die op zondag 8 april in Bergen op Zoom in stadskasteel Het Markiezenhof start met concerten van ondermeer Stochelo en Mozes Rosenberg. Daarnaast staan er Q&A’s op het programma met gitaarhelden Adriaan Vandenberg en Jan Akkerman; geeft Yori Swart een concert en is er een speciale quiz die is gericht op rockmuziek en rockgitaristen.