The Production Factory heeft alles in huis

maandag 16 april 2018 - 16:28

In de jaren tachtig en negentig waren licht en geluid de enige wezenlijke technische bestanddelen van een showconcept. Tegenwoordig kunnen leveranciers van techniek zich niet meer beperken tot puur materiaalverhuur. De vraag naar steeds spectaculairdere shows vereist kennis en een gedegen aanpak. En die kan het in Arnhem gevestigde bedrijf The Production Factory bieden. 

The Production Factory heeft alle essentiële technische diensten in huis die nodig zijn om de meest complexe of fantasierijke shows, evenementen, festivals en presentaties te produceren. “Voor de organisatie en promotor betekent dit dat zij al hun energie en tijd kunnen steken in het inhoudelijke deel van de show”, zegt directeur Mick Froeling. “Dit betekent dat zij minder eigen personeel nodig hebben, maar wel het overzicht en de controle behouden over het verloop van de complete productie.”

Oog voor detail
Steeds vaker wordt The Production Factory vanaf het begin van een project ingeschakeld en is het bedrijf direct betrokken bij de eerste bespreking over de omzetting van het concept tot de eigenlijke uitvoering en supervisie van de totale technische productie. Froeling; “Dit is voor ons de meest ideale situatie. We kunnen zo in een vroeg stadium al sturing geven aan het proces. Daarnaast kunnen we de coördinatie van alle technische en logistieke diensten regelen, inclusief de uitvoering en controle van riders bij festivals en concerten met begeleiding van de tourcrew. Evenals de levering van een local crew, geluid, licht, rigging, decorbouw, locatie, back-stage faciliteiten etcetera. Teveel eigenlijk om op te noemen, maar het geeft maar aan dat wij een productie volledig turn-key kunnen verzorgen.”

Froeling noemt als voorbeeld Pinkpop, waarvoor The Production Factory alle faciliteiten en voorzieningen voor de optredende artiesten ontwerpt en uitvoert. “Het is net of je een aantal theaters in een dorp ontwerpt. We werken alles tot in detail uit tot een bestek met algemene tekeningen en deeltekeningen. We gebruiken voor buitenlocaties Google Earth als 'onderligger' van de tekening om de locatie in beeld te brengen, alle afmetingen te checken en zowel de opdrachtgever als de wetgever een duidelijk beeld te geven van de inrichting van het terrein.”

Pink en Pavarotti
The Production Factory is niet alleen actief op de Nederlandse markt, maar ook internationaal. “Zestig procent van onze business is internationaal. We bedienen niet alleen zo’n beetje alle Europese staten, maar ook talloze landen in het Midden-Oosten, Azië en Noord- en Zuid-Amerika. We hebben sinds 1989 nogal wat mooie dingen gedaan op al die plekken. World Expo's in Hannover en Shanghai bijvoorbeeld, maar ook introducties en beursstands voor automerken als Volkswagen, Seat, Bentley en Lamborghini, shows van artiesten als Céline Dion, Aerosmith, Pink en Luciano Pavarotti en wereldtours met het Spaanse dansgezelschap Fuego uit Madrid. En in het verleden heb ik bijvoorbeeld ook jonge Russische theatertechnici getraind in de Ordjonikidze Theaterfabriek & Operetta Theater in Moskou, om eens iets anders te noemen.”

Drijvende klassiekers
The Production Factory is inmiddels specialist op het gebied van drijvende constructies met een podium en alle faciliteiten voor klassieke concerten op het water. Zo wordt Bevrijdingsdag op 5 mei in Amsterdam afgesloten met een feestelijk klassiek openluchtconcert op de Amstel, tegenover Koninklijk Theater Carré. “De planning en uitvoering van alle technische disciplines van deze productie worden al sinds 1995 door ons verzorgd. Verder nemen we de totale technische planning, coördinatie en productie van het openluchtconcert Bridge to Liberation op de Rijn in Arnhem voor onze rekening. En dat doen we ook voor het Prinsengracht-concert in Amsterdam.”