Wereldwijde inkomsten uit muziek stijgen met 8,1 procent

dinsdag 24 april 2018 - 14:51

De brancheorganisatie IFPI heeft vandaag de Global Music Report gepubliceerd. Hieruit blijkt dat de wereldwijde stijging van muziekinkomsten vooral gegeneerd worden door streaming. De wereldwijde muziekmarkt groeide in 2017 met 8,1 procent.

In totaal was het aandeel muziek in 2017 goed voor een omzet van 17,3 miljard dollar. De grootste aanjager voor de groei binnen de internationale muziekmarkt komt uit streaming. De 176 miljoen gebruikers zorgden voor een groei van 41,1 procent. Streaming is hiermee goed voor 38,4 procent van de totale omzet binnen 'recorded music’ industrie.

2017 zag verder een daling van 5,4 procent in de omzet van fysiek product en een daling van 20,5 procent in downloadinkomsten. Vinyl noteerde echter een stijging van 27 procent.

Dit is het derde opeenvolgende jaar dat IFPI groeicijfers presenteert. Vergeleken met het topjaar 1999 is de omzet in 2017 ‘slechts’ 68,4 procent met wat toen werd omgezet.

Frances Moore, chief executive, IFPI: “2017 was opnieuw een fantastisch jaar voor muziek. Het werk en de investeringen van platenmaatschappijen zorgden ervoor dat er een diverse groep van artiesten wereldwijd kon doorbreken. De industrie is een positieve weg van herstel ingeslagen, maar de race is nog niet gelopen. […] Het oplossen van de value gap is essentieel om te floreren in de hedendaagse markt. Hiermee garanderen we dat er een eerlijk speelveld is in de toekomst.”  

Het complete verslag: Global Music Report: State of the Industry Report is hier kosteloos te downloaden. Het Nederlandse aandeel van de rapportage is hier te vinden.