De adviserende rol van Allfence

vrijdag 04 mei 2018 - 10:43

Het goed laten verlopen van een evenement vraagt om goede naleving van de veiligheidsregels. Voor Allfence staat veiligheid boven alles, en het bedrijf houdt er op dat gebied dan ook een hoge standaard op na.

Als het aankomt op regelgeving en veiligheid, dan legt Allfence voor zichzelf de lat heel erg hoog. Die veiligheid begint al in het kantoor van het bedrijf en niet pas op het evenemententerrein. Om te beginnen heeft Allfence een veiligheidsdeskundige in dienst die toezicht houdt op het naleven van alle regels. Zo zorgt hij er voor dat de certificeringen van de materialen kloppen en dat iedereen zich houdt aan de wettelijke bepalingen.

Allfence levert hekwerk voor de bouwsector en voor tal van evenementen. Een van de veiligheidseisen van de bouw heeft het bedrijf nu ook toegepast op de evenemententak. Alle onderaannemers waarmee de organisatie samenwerkt, moeten het veiligheidscertificaat VCA (Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers) hebben. “Daarin lopen we echt voorop”, zegt Willemijn Overwater, adviseur evenementen bij Allfence. “Ook het verrichten van een LMRA, een Laatste Minuut Risico Analyse, is verplicht. De veiligheid van ons, van de materialen en van de klanten staat voorop.”

Adviserende rol
Hoe serieus Allfence veiligheid neemt, blijkt verder uit het feit dat het bedrijf ’16 life saving rules’ heeft samengesteld. Daartoe behoren bijvoorbeeld dat machines altijd veilig moeten worden gesteld, dat de verkeersveiligheid op locatie altijd gewaarborgd dient te zijn en dat bij werken op hoogte valbeveiliging verplicht is. Ook voor het gebruik van mobiele telefoons op het werkterrein en in de auto bestaan strenge regels.

Als het gaat om veiligheid op het werkterrein zelf, neemt Allfence graag een adviserende rol op zich. Werknemers gaan altijd eerst kijken op locatie en geven bijvoorbeeld aan of er aanpassingen nodig zijn. “Onze werkers worden ook altijd geïnstrueerd om na de pauze de situatie opnieuw te controleren”, vervolgt Overwater. “Zo kunnen er nieuwe werkploegen zijn bijgekomen waarmee je rekening moet houden.”

Geen sneakers meer
Alle aspecten rondom regelgeving en veiligheid worden tijdens een zogeheten Toolbox-meeting besproken. Deze vindt tussen onderaannemers maandelijks plaats, en tussen onderaannemers en Allfence twee keer per jaar. “Op die manier blijven we van elkaar blijven leren”, legt Overwater uit. “De veiligheidsdeskundige bepaalt in samenspraak met de logistiek coördinator de onderwerpen van gesprek. Ook de onderaannemers zelf kunnen met input komen. De Toolbox-meetings stonden de eerste paar jaar nog in de kinderschoenen, maar zijn nu niet meer weg te denken uit de bedrijfscultuur.”

Allfence draagt dus zijn steentje bij als het gaat om veiligheid. Wordt er branchebreed genoeg gedaan? “Aan de ene kant wel, aan de andere kant niet”, vindt Overwater. “Concurrenten doen er vaak niet veel aan. Het is lastig, maar als je overtuigd bent van het belang van veiligheid, dan moet je voet bij stuk houden. Kijk, zolang het om de centen gaat, dan zullen er altijd leveranciers zijn die die centen een hogere prioriteit geven. We kunnen alleen onze eigen klanten ervan overtuigen dat veiligheid voorop staat. Toch merk je wel dat er iets verandert. Tot een paar jaar geleden zag je weinig veiligheidsschoenen op evenemententerreinen, nu worden die steeds vaker verplicht gesteld. En toch , terwijl je je niet kunt voorstellen dat men op de bouw zonder veiligheidsschoenen het terrein op loopt, zie je tijdens de op- en afbouw van events nog steeds genoeg mannen op sneakers werken. Daar willen we echt vanaf.”