Aanbieder illegale IPTV-abonnementen verliest rechtszaak tegen BREIN

donderdag 17 mei 2018 - 11:07

Leaper Beheer BV moet de verkoop van links naar ongeautoriseerde streams van tv-kanalen, films en series staken. Dat heeft de rechter in een door BREIN aangespannen rechtszaak bepaald.

Leaper riskeert een dwangsom van 5.000 euro per dag tot een maximum van 1 miljoen euro als het niet stopt met de illegale activiteiten. Daarnaast moet Leaper informatie verschaffen over het contact met zijn leveranciers. Ook moeten de volledige proceskosten, begroot op 20.703 euro, worden betaald.          

Leaper verdedigde zich door te stellen dat het de content niet zelf aanbiedt maar enkel een (verkorte) link, dat de content al publiek toegankelijk is en dat de klant bepaalt wat hij kijkt. De bodemrechter oordeelde echter dat Leaper de toegang tot de ongeautoriseerde content ter beschikking stelt en daarmee zelf inbreuk maakt op auteursrecht.

Lopende de procedure is het BREIN duidelijk geworden dat Leaper samenwerkt met een andere BV genaamd Growler en dat zij samen een web van illegale sites opereren. BREIN is van mening dat naast deze BV's ook de bestuurders ​van de bedrijven ​persoonlijk aansprakelijk zijn en heeft claims neergelegd om hen in rechte aan te spreken.