YouTube Music komt nog niet naar Nederland

donderdag 17 mei 2018 - 10:09

YouTube heeft de eerste details van zijn nieuwe muziekstreamingdienst bekendgemaakt. De service wordt volgende week in vier landen geïntroduceerd en kent naast een premium abonnement ook een gratis versie.

YouTube Music komt bij lancering op 22 mei beschikbaar in de Verenigde Staten, Australië, Nieuw Zeeland en Mexico. Op een later tijdstip worden daar nieuwe landen bijgevoegd. Nederland en België stonden niet bij de lijst met landen waar de dienst later wordt uitgerold.

YouTube Music zal naast ‘miljoen tracks en afspeellijsten' ook speciale remixen, covers, live-opnames en muziekvideo’s bevatten. Het aanbod zal gepersonaliseerd zijn op basis van locatie en luistergeschiedenis van de gebruiker.

De nieuwe dienst hanteert twee modellen. Naast de gratis versie met advertenties kunnen consumenten voor 9,99 dollar een YouTube Music Premium-abonnement afsluiten. Daarnaast wordt de naam van het betaalkanaal YouTube Red veranderd in YouTube Premium. Een abonnement is af te sluiten voor 11,99 dollar per maand. Gebruikers krijgen hiermee toegang tot een reclamevrije versie van YouTube, exclusieve series en YouTube Music.

De komst van een muziekstreamingdienst werd in maart bevestigd door Lyor Cohen, de Global Head of Music van YouTube. De eerste geruchten gingen al eind vorig jaar de ronde, toen schreef Complete Music Update dat de lancering van de service gepland was voor maart 2018.