Achtergrond: Buma Music In Motion slaat bruggen

dinsdag 22 mei 2018 - 11:09

Vanavond gaat Buma Music In Motion van start met het BMIM Dinner en de uitreiking van de Buma Awards. De dag erna begint de conferentie. Projectmanager Maartje Glas en genremanager Ikaros van Duppen vertellen over de aantrekkingskracht, relevantie en ambities van BMIM. 

De 'echte' Buma Music In Motion werd in 2011 voorafgegaan door een officieuze versie. Mediacomponist Stephen Emmer zat 25 jaar in het vak en wilde dat op een speciale manier vieren. Hij nodigde zijn collega’s uit voor een informele bijeenkomst om samen met een buitenlandse gast van gedachten te wisselen over het vak en inspiratie op te doen. 

Het idee bleek een schot in de roos. De reacties waren uitstekend en er werd al voorzichtig nagedacht over een vervolg. Buma/Stemra stapte op dat moment in en lanceerde een jaar later de eerste editie van Buma Music In Motion (BMIM). Wat startte als kleinschalig event in het Amsterdamse Pakhuis De Zwijger is tegenwoordig een internationaal gebeuren met meer dan vijftig sprekers in vier zalen.

Relevante partner
“We proberen een zo breed mogelijk programma te presenteren dat zowel nationale als internationale namen aantrekt”, vertelt projectmanager Maartje Glas. “Dat lukt erg goed, gezien de interesse uit eigen en buitenland. Het meest trots zijn we misschien wel op het feit dat de naam Buma Music In Motion in relatief korte tijd is uitgegroeid tot iets dat breder is dan het event zelf. Zo werken we samen met evenementen als Nederlands Film Festival, IFFR, Cannes Lions en Musexpo in Los Angeles. Wij zijn daar niet alleen aanwezig met belangrijke stakeholders, maar organiseren samen onder meer matchmakingsessies en presentaties. Dergelijke events zien BMIM als platform voor de promotie van de rol van muziek in media. Zo worden we steeds vaker benaderd om mee te denken over bijvoorbeeld de vraag welke Nederlandse spreker het beste past bij een bepaald onderdeel. Dat is natuurlijk een groot compliment en laat zien dat Buma Music In Motion gezien wordt als een serieuze en relevante partner. Het vakgebied waarin wij ons als platform en conferentie bewegen is zich enorm aan het ontwikkelen en wij hebben daarin een vaste plek gevonden, laten zien dat we bruggen kunnen slaan.” 

Meerdaags
Een veelgehoorde vraag is waarom Buma Music In Motion ‘slechts’ één dag duurt. Als je kijkt naar het uitgebreide programma en het enthousiasme van de deelnemers kan het event makkelijk over meerdere dagen verspreid worden. Ikaros van Duppen, genremanager: “Dit is iets waar onze buitenlandse gasten zeker om vragen. De Nederlandse bezoeker is echter blij met de huidige opzet. Begrijpelijk, want op deze manier kan men gelijk door met werk. Voor de 2018-editie hebben we echter iets bedacht waar beide partijen blij van worden. We hebben het trade diner, dat traditioneel op de avond vóór BMIM plaatsvindt, onderdeel van het event gemaakt. Bezoekers kunnen naast normale tickets ook voor het diner een kaartje kopen. Op die manier breiden we de duur van Buma Music In Motion op een natuurlijke manier uit.”   

Awards
Naast de netwerkmomenten is er een tweede reden waarom professionals aanwezig moeten zijn op het trade diner: de toekening van de Buma Awards. Tijdens vorige edities werd de BMIM New Talent Award uitgereikt. In 2018 krijgen de awards veel meer nadruk. Zo worden er Buma Awards uitgereikt in de categorieën Beste Muziek voor Documentaires, Korte films en Telefilms, Beste Muziek In Trailers en wordt er een Buma Award toegekend voor het beste gebruik van bestaande muziek (sync) in reclame, televisie en film. Een deskundige jury bepaalt de winnaars. En natuurlijk keert de BMIM New Talent Award ook terug. Young professionals en studenten compositie en/of sound design voor media worden uitgedaagd hun beste werk van het afgelopen jaar op te sturen, waarna een vakjury de inzendingen zal bekijken.  

Gasten
Twee in het oog springende sprekers zijn Brandon Young Sr. en componist Wilbert Roget. Young Sr. is director Music Affairs bij Activision. Hij is bij de game-uitgever verantwoordelijk voor alles wat met muziek te maken heeft, variërend van het samenwerken met de ontwikkelaars tot het vinden van componisten voor de scores en het sluiten van partnershipdeals met artiesten. Young Sr. en Wilbert Roget werkten nauw samen voor de soundtrack van de vorig jaar verschenen game Call Of Duty WWII. De componist is verder bekend van zijn scores voor onder meer Lara Croft and the Temple of Osiris en Beyond Libra. 

Stempel drukken
De organisatie kan terugkijken op zeven geslaagde edities en de verwachtingen zijn hooggespannen. “Het is onze ambitie om iedere keer de vorige editie te overtreffen”, vertelt Glas. “Na de traditionele netwerkborrel die Buma Music In Motion afsluit, beginnen wij alweer met het nadenken over de volgende BMIM. Dat zijn voorzichtige eerste stapjes. Rond september/oktober gaan we bij elkaar zitten om het programma handen en voeten te geven. Natuurlijk zijn we flexibel genoeg om in te spelen op actualiteit. Op die manier blijft Buma Music In Motion voor een grote groep professionals relevant. Het is aan ons om de boodschap van BMIM niet alleen op die dag in mei uit te dragen. We willen dit jaar nog meer zichtbaar zijn op verschillende events.” 

Voor het evenement zijn nog enkele kaarten beschikbaar. Tickets zijn te koop via www.buma-music-in-motion.nl.