Impala vreest te sterke machtspositie Sony na EMI-deal

woensdag 23 mei 2018 - 14:36

Impala heeft zich uitgesproken tegen de overname van EMI Music Publishing door Sony. De belangenorganisatie van onafhankelijke labels vindt dat de Europese Unie de overeenkomst goed onder de loep moet nemen.

Volgens Impala is Sony verplicht om de overname van EMI te melden aan de Europese Mededingingsautoriteiten. “De Europese Commissie zal een duopolie tussen Sony en Universal willen vermijden”, zegt Helen Smith, Executive Chair van IMPALA, in een verklaring. “Deze race tussen twee paarden is in 2012 gestart met de verkoop van EMI. Dit is een stap te ver en ik verwacht een diepgravend onderzoek in de EU en andere belangrijke rechtsgebieden.”

Sony betaalde 1,9 miljard dollar om EMI Music Publishing te kopen. Het Japanse bedrijf, dat al 30 procent van het aandelenpakket in handen had, kocht 60 procent van de aandelen. De resterende 10 procent is in handen van de erfgenamen van Michael Jackson.

De catalogus van EMI Music Publishing kent ongeveer 2,1 miljoen tracks. De muziekcatalogus van Sony omvat 2,3 miljoen tracks.