Poets Farm: muzikale ontmoetingsplaats op Amsterdam CS

maandag 25 juni 2018 - 11:03

Met het faillissement van Free Record Shop verdween ook de platenzaak op de Nederlandse treinstations. Tot voor kort dan. Op Amsterdam Centraal is Poets Farm te vinden, waar horeca, livemuziek, radio en vinylverkoop bij elkaar komen. Een interview met mededirecteur Daniel Doornink.

Hoe kwam je op het idee een platenzaak in een station te beginnen?
“Het ging ons erom een plek te creëren waar mensen het fijn vinden om te vertoeven, waar ze nieuwe muziek kunnen ontdekken en nieuwe artiesten leren kennen en ontmoeten. Daarbij richten we ons specifiek op muziek van Nederlandse bodem, en waar mogelijk aanstormend talent.”

Eerder zat Free Record Shop op dit station. Wat maakt Poets Farm anders?
“Zeven jaar geleden deed ik de NS Try Out Festivals, een meerdaags festival op stations in Nederland. Daarbij werkten we samen met Free Record Shop en organiseerden we bijvoorbeeld een signeersessie met Di-rect in het Free-filiaal op Leiden Centraal. Het mooie van die opzet was dat artiesten op een openbare plek publiek konden ontmoeten, bijvoorbeeld  tijdens een albumlancering. Dergelijke ontmoetingen heb je nu niet meer, behalve hier. We voelen ons daarmee de nieuwe Free Record Shop van het station. Maar het is wel een andere tijd, met nieuwe muziek en een andere vorm van promotie. Bovendien bestond het primaire verdienmodel van Free Record Shop uit de directe verkoop van muziek. Dat van ons is op horeca-activiteiten gebaseerd.”

Sommige platenzaken proberen klanten met een kopje koffie langer in de winkel te houden. Doen jullie dat ook op die manier?
“Platen slijten is zoals gezegd niet onze core business. We willen hier vooral mensen muziek laten ontdekken, via het live-podium en de radiostudio waarmee we uitzendingen willen gaan maken en podcasts opnemen. Daarmee trekken we muziekliefhebbers aan die ook iets willen eten en drinken. Ons biologische horeca-assortiment lijkt op de muziek die we aanbieden: we werken met onbekende, jonge merken. Met dit format zijn wij echt van toegevoegde waarde op Amsterdam CS.”

In de winkel verkopen jullie uitsluitend vinyl. Waarom?
“Omdat ik verwacht dat er straks geen cd-spelers meer worden verkocht. De cd heeft geen toegevoegde waarde ten opzichte van streaming en is niet zo sexy als vinyl. De behoefte om iets te verzamelen dat je mooi vindt, zoals vinyl, zal blijven bestaan. Platen zijn leuk en geven je een fijn retrogevoel. Er gaat een grote aantrekkingskracht uit van de lp-hoes. Daarom hangen ze hier ook aan de muur, ze zijn het visitekaartje van de artiest. Ik denk dat het succes van vinyl daar mede door bepaald is.”

 Je verkoopt alleen lp’s van Nederlandse artiesten, van na 2000. Waarom?
“De artiest staat centraal en nieuw en recent werk is dan belangrijk. Daarbij willen we binnen die kaders wel volledig zijn; alles wat verkrijgbaar is, staat hier. Ook verkopen hier veel optredende singer-songwriters platen die ze in eigen beheer hebben uitgebracht. Zoals gezegd gaat het ons erom nog onbekende artiesten een podium te bieden, zodat we als ze beroemd zijn kunnen zeggen: ‘ze begonnen hier.’”

Het complete interview met Doorink is te lezen in het juninummer van Entertainment Business.