ABC Legal: 
geen grijze muizen

dinsdag 10 juli 2018 - 16:37

Dat je als ondernemer in de mediabranche snel, gericht en adequaat moet reageren op nieuwe technologische ontwikkelingen, weten ze bij ABC Legal. Door hun achtergrond als ondernemer weten de advocaten van het kantoor waar hun cliënten precies tegenaan lopen. 

Wij zijn het meest atypische advocatenkantoor van Nederland”, stelt Allon Kijl, mede-eigenaar van het Amsterdamse advocatenkantoor ABC Legal niet zonder trots. “Je treft bij ons geen grijze muizen aan, maar uitsluitend professionals die 24/7 voor hun zakelijke cliënten door het vuur gaan.” Dat is nodig ook, in een snel veranderend medialandschap, waar technologische ontwikkelingen continu vragen om nieuwe wetten en jurisprudentie en snel maar doelgericht schakelen vereist is. Het vraagt ook om juristen die constant op de hoogte blijven van alle veranderingen op zowel technologisch als juridisch vlak en weten wat er speelt in de mediawereld. Medeoprichter Babette Aalberts is zo iemand. Kijl: “Zij heeft een ruime en intensieve geschiedenis in het Hilversumse. Babette kent daar echt iedereen, en iedereen kent haar. Als een soort wandelende encyclopedie van de Mediawet geeft zij veel adviezen aan bijvoorbeeld de publieke omroepen en de aan hen gelieerde ondernemingen.”

Baanbrekend
Het advocatenkantoor onderscheidt zich van andere kantoren door zich te richten op de advocatuur én op business- en consultancy-gerelateerde vraagstukken. Zo biedt ABC Legal onder meer juridische, business-, strategische en beleidsmatige diensten voor ondernemingen, non-profit instellingen en individuen binnen de media- en entertainment branche, ICT, sport, fashion, reclame, evenementen, architectuur, kunst en cultuur. Het kantoor is gespecialiseerd in zaken die betrekking hebben op de exploitatie van auteursrechtelijk beschermde content. Niet alleen wordt er steeds meer content gemaakt, ook het aantal manieren waarop die wordt aangeboden groeit. En dat heeft weer gevolgen voor omzetten, de verdeling van inkomsten en afspraken over de ontsluiting en vergoeding die daarmee gepaard gaan. “Wij zijn baanbrekend in onze benadering van de Mediawet. Maar ook de uitonderhandeling en het vastleggen van alle mogelijke exploitatievormen in commerciële contracten verzorgen wij graag”, zegt Kijl.

Gewogen advies
De medewerkers van het kantoor kunnen zonder uitzondering bogen op een achtergrond als ondernemer, of zijn actief geweest voor de grotere mediaconcerns. Dankzij die ervaring beheerst ABC Legal zowel de kunst van het 'oorlogvoeren' als het begeleiden van de commerciële uitbouw van een onderneming. Kijl zelf kent zowel de markt als de wet en weet uit eigen ervaring waar je allemaal mee te maken krijgt bij het opstarten van een onderneming. “Wij beseffen dat er meer is dan de juridische werkelijkheid. Er is ook nog zoiets als de zakelijke en persoonlijke werkelijkheid van de cliënt. Alleen als je al die factoren meeweegt, kun je een gewogen advies geven. Dat uitgangspunt maakt dat wij in staat zijn om ons te verplaatsen in een Raad van Bestuur én in ondernemers, en vraagstukken heel goed van a tot z kunnen managen.”

Vanwege die achtergrond weet zowel het MKB als de publieke sector al een decennium lang ABC Legal te vinden – of het nu om juridisch sparren gaat, het vertalen van juridische adviezen naar een praktische strategie of om in te spelen op nieuwe technologische ontwikkelingen of regelgeving. Dat alles tot groot plezier van Kijl zelf. “Met een stevig team aan medewerkers mag ABC Legal heel prijsconcurrerend de mooiste cliënten van Nederland bijstaan.”

Meer informatie is te vinden op de website van ABC Legal.