Loot boxes in Counter-Strike: Global Offensive geblokkeerd in Nederland en België

vrijdag 13 juli 2018 - 11:03

Nederlandse en Belgische spelers van Counter-Strike: Global Offensive kunnen in de game geen loot boxes meer openen. Dat maakte uitgever Valve bekend via een blogpost op de officiële Counter-Strike-website.

“Customers in Netherlands and Belgium will be restricted from opening containers”, staat in het bericht. Wel kunnen Nederlandse en Belgische spelers weer toegang krijgen tot Steam Market. Vorige maand schakelde Valve de mogelijkheid om items uit loot boxes te ruilen en verkopen uit nadat de uitgever werd aangeschreven door de Nederlandse Kansspelautoriteit.

Eind april oordeelde de Nederlandse Kansspelautoriteit dat sommige loot boxes verboden zijn ‘omdat het toeval de inhoud van deze digitale schatkisten bepaalt’. De onafhankelijke toezichthouder gaf niet aan welke uitgevers de wet overtraden, maar in ieder geval Valve en Electronic Arts hebben een brief gekregen van de Nederlandse Kansspelautoriteit.

De controverse rond loot boxes ontstond in november bij de release van Star Wars Battlefront 2. Deze game bood loot boxes aan waarin willekeurige voorwerpen zaten. Consumenten reageerden negatief en autoriteiten vroegen zich af of het geen vorm van gokken was. Uitgever EA besloot daarna om microtransacties uit de game te halen, daarna werden ook de loot boxes verwijderd uit Middle-earth: Shadow of War.

Of het aanbieden van loot boxes een vorm van gokken is, bestaat onder de Europese toezichthouders geen overeenstemming. Begin deze maand oordeelde de Franse kansspelautoriteit dat het geen vorm van gokken is, net als de Britse toezichthouder. De Nederlandse en Belgische autoriteiten vinden echter van wel en hebben actie ondernomen.