Ripsite Convert2MP3 verboden in Denemarken

donderdag 12 juli 2018 - 10:28

In een Deense rechtszaak die is aangespannen door Rights Alliance in opdracht van IFPI, heeft de rechter geoordeeld dat de website Convert2MP3 zich schuldig maakt aan illegale praktijken en door providers geblokkeerd moet worden. Het is voor het eerst dat een zogenoemde streaming-ripping site verboden wordt.

Sites als Convert2MP3 stellen gebruikers in staat om de audio van een clip op onder meer YouTube te rippen en te bewaren als bijvoorbeeld mp3-bestand. ‘Stream-ripping’ wordt gezien als een grote bedreiging voor de labels, maar tot op heden werden dergelijke sites niet aangepakt.

Om Convert2MP3 te kunnen blokkeren, moest de site eerst als illegaal worden aangemerkt. En dat is nu gebeurd door het gerechtshof in Frederiksberg. “Dit is een historische uitspraak. Het is voor het eerst in de wereld dat een stream-ripping service geblokkeerd moet worden”, aldus Rights Alliance in een verklaring. “Het probleem is dat dergelijke sites geen rechten afdragen en ten onrechte de illusie wekken dat het rippen van audio een legale activiteit is.”

Convert2MP3 zou naar verluidt gevestigd zijn in Duitsland. Wat de uitspraak van de Deense rechter voor andere landen betekent, moet nog worden uitgezocht.

In 2016 werd het eveneens Duitse YouTube-MP3 in Amerika voor de rechter gedaagd door de IFPI, RIAA en BPI. Deze zaak werd echter geschikt.