De Vos & Partners Advocaten houden de lijntjes kort

dinsdag 10 juli 2018 - 16:30

Margriet Koedooder, partner bij De Vos & Partners Advocaten, heeft ruim dertig jaar ervaring in de muziek- en creatieve industrie. Haar nieuwsgierige aard maakt dat ze wil blijven leren. 'Kunstmatige intelligentie is een waanzinnig interessant onderwerp.'

De focus van De Vos & Partners Advocaten ligt op het full-service bedienen van klanten binnen de creatieve industrie en het MKB. Daarom heeft het kantoor ook een relatief grote sectie intellectueel eigendomsrecht. Maar het label dekt de lading eigenlijk niet, omdat het kantoor in feite alle juridische problematiek van de klanten oplost. Je doet Margriet Koedooder, die “al 32 jaar sectorgericht werkt”, dan ook te kort als je zegt dat haar specialiteit muziek is. “Dat is weliswaar de rode draad, omdat ik dat het langste doe. Tot de creatieve sector behoren echter ook media en entertainment, en die drie zijn door de jaren heen naar elkaar toegegroeid. Wat ze met elkaar gemeen hebben, is dat iedereen met intellectueel eigendomsrecht en contracten te maken heeft, als gebruiker of als rechthebbende. Dat zijn voor mij – naast procederen – de twee belangrijkste juridische terreinen.”

Full service op civielrechtelijk gebied
Het Amsterdamse De Vos & Partners telt 28 advocaten. “Veel mensen vinden zo'n omvang niet toekomstbestendig. Het zou of groot en op de Zuidas moeten zijn, of klein en een niche moeten bedienen. Voor ons is die 28 echter een behapbaar aantal dat zich uitstekend leent voor het werken in teams. Ik kom zelf uit een nichekantoor. Door de lagere overhead konden wij hoge kwaliteit voor relatief weinig geld leveren. Maar dat kan bij deze omvang ook. Het voordeel van een middelgroot kantoor is dat de lijntjes heel kort zijn en je niet elders hoeft aan te kloppen als iets op je bureau belandt dat niet bij je expertise aansluit. Een arbeidsrechtelijk probleem van cliënt kan ik bijvoorbeeld intern oplossen door het bij de afdeling Arbeidsrecht neer te leggen. Bovendien kan ik dan zelf een en ander aansturen en coördinator van de zaak blijven. We zijn dan ook full service op civielrechtelijk gebied; de klant moet centraal staan en die wil niet van de ene naar de andere collega worden doorgeschoven. Zo'n aanpak werkt uitstekend met ons personeelsbestand, maar wordt eerder lastig als je werkt met meer dan honderd man of bijvoorbeeld maar met z’n vijven.”

Nieuwsgierig
Koedooder heeft binnen de muziekindustrie al veel innovaties meegemaakt, van de opkomst van de cd en rap tot het internet en EDM en de bijzondere uitdagingen die deze nog steeds met zich meebrengen. De advocaat heeft nooit moeite gehad om daarin mee te gaan “Ik heb al die beweging altijd heel aantrekkelijk gevonden. Door mijn nieuwsgierige aard vind ik het leuk te blijven leren. Neem kunstmatige intelligentie: dat is een waanzinnig interessant onderwerp dat juridisch enorm veel vragen oproept en een ontwikkeling die mijn collega’s en ik graag volgen.”

Koedooders nieuwsgierigheid komt ook naar voren in haar publicaties, die vaak gaan over actuele zaken en zijn opgesteld in duidelijke en voor iedereen begrijpelijke taal. “Ik zou dit meer willen doen, maar door de drukte lukt dat niet altijd. Mede daarom is een nieuwe editie van mijn boek Artiest & Recht er nog niet van gekomen. Terwijl schrijven toch een mooi uithangbord is voor je kennis en ervaring. Ik probeer mijn collega’s daarom te stimuleren ook wat vaker te publiceren. Dat geeft je een voorsprong en dwingt je om alle nieuwe ontwikkelingen bij te houden.”

Meer informatie is te vinden op de website van De Vos & Partners Advocaten.