Bioscoopbezoek in eerste helft van het jaar afgenomen

woensdag 01 augustus 2018 - 13:46

In de eerste zes maanden van het jaar is het bezoek aan Nederlandse bioscopen met 12,6 procent gedaald. Als oorzaak wordt het warmte weer aangewezen.

Het economisch bureau van ABN AMRO meldt dat door de hoge weerstemperaturen het bezoek aan Nederlandse bioscopen in de eerste helft van dit jaar met 12,6 procent is gedaald. Volgens NU.nl hebben economen de data sinds 2012 geanalyseerd en is er een significante relatie te zien tussen de temperatuur en het bioscoopbezoek.

April 2018 was bijvoorbeeld veel warmer dan het jaar ervoor, waardoor het bioscoopbezoek ook lager uitviel. “Als je een kinderfeest geeft, heb je een aantal keuzes en als het zo warm is, maak je toch een andere keus", zegt econoom Sonny Duijn van ABN AMRO op de nieuwswebsite. "Dit is een heel specifiek voorbeeld, maar als dat driehonderd keer gebeurt, voel je dat wel als bioscoop.”

Volgens Duijn is er geen reden voor ‘blinde paniek’. “Voor bioscopen is het zaak om in te spelen op het warme weer. Zo kunnen filmtheaters nadenken over korting bij een bepaalde temperatuur.”

Ondanks de daling is het economisch bureau van ABN AMRO positief over de komende jaren. Tussen 2020 en 2024 wordt dan ook een gemiddelde groei van 1,3 procent per jaar in het bioscoopbezoek verwacht.