EU legt filmstreamingdiensten contentquota op

woensdag 05 september 2018 - 14:21

De Europese Unie gaat in een wet een quota vastleggen voor filmstreamingdiensten. Het aanbod van contentplatforms die actief zijn in Europa moet minstens voor 30 procent bestaan uit lokale content.

De wet is nog niet door de Europese Commissie, maar dat is ‘slechts een formaliteit’, zegt commissaris Roberto Viola in Variety. Volgens hem wordt de wet in december ingevoerd. Daarna hebben streamingservices twintig maanden de tijd om aan de quota te voldoen. Ook moet Europese content prominenter geplaatst worden op de contentplatforms.

Streamingdiensten kunnen de quota halen door series en films te financieren, te produceren, of te acquireren. Een andere mogelijkheid is om een kleine toeslag te rekenen bovenop het abonnementsgeld, dat dan ten goede komt aan het nationale filmfonds. Dit model wordt al toegepast in Duitsland.

Met deze wet wil de Europese Commissie bewerkstelligen dat filmstreamingdiensten meer investeren in Europese content, zegt Viola. De commissaris zegt verder dat de Europese Unie bezig is met het creëren van regels waardoor streamingdiensten en user-generated platforms als YouTube meer copyrightgeld moeten betalen aan contentmakers.