EU-parlement stemt vóór aanpassingen auteursrecht

woensdag 12 september 2018 - 14:35

Het Europees Parlement heeft woensdagmiddag gestemd vóór een nieuwe auteursrechtenwetgeving. De onderhandelingen met de lidstaten over de uiteindelijke wetstekst kunnen nu beginnen.

Een meerderheid van 438 Europarlementariërs stemde voor de nieuwe wetgeving, terwijl 226 parlementariërs tegen stemden. 39 leden onthielden zich van een stem.

Platformen als YouTube, Facebook en Instagram moeten vergoedingen gaan afdragen over auteursrechtelijk beschermd materiaal (filmpjes, foto’s of muziek), dat door gebruikers wordt geüpload. Verder moeten zij strenger controleren of er auteursrecht wordt geschonden (artikel 13 in het voorstel). 

Daarnaast zullen er strengere regels komen voor het gebruik van links naar artikelen op internet (artikel 11 in het voorstel). Nieuwsorganisaties en uitgevers mogen geld vragen als er door andere partijen (lees: Google) wordt gelinkt naar hun artikelen.

De hervormingen moeten ervoor zorgen dat ‘creatieven’ beter beschermd worden tegen auteursrechtelijke inbreuken, waarbij met name het overbruggen van de zogenoemde ‘value gap’ belangrijk is. Een eerder Commissievoorstel haalde het niet in het Europees Parlement, waarna het voorstel werd aangepast.  Tegenstanders (Google voorop) hebben intensief tegen de hervormingen gelobbyd. Zij beschouwen de aanpassingen als censuur en als ‘het einde van het vrije internet’.

De komende maanden wordt er met de lidstaten gesproken over de definitieve tekst van de nieuwe auteursrechtenwetgeving. De verwachting is dat zij voor de Europese verkiezingen van mei 2019 tot een akkoord komen.

Paul Solleveld, Director Legal and Public Affairs van brancheorganisatie NVPI, is verheugd. “NVPI Is heel blij dat het Europees Parlement in wijsheid heeft gestemd en door de verspreide desinformatie heeft heen geprikt. Er komt geen uploadfilter, kleine bedrijven worden buiten de scope gehouden en bevestigd is hiermee dat diensten als YouTube onder het auteursrecht vallen en licenties moeten afnemen.”