YouTube goed voor bijna de helft van alle gestreamde muziek

dinsdag 09 oktober 2018 - 14:20

Iets meer dan de helft, 52 procent, van alle via streaming geconsumeerde muziek gebeurt door middel van video streaming. YouTube neemt met 47 procent het overgrote deel voor zijn rekening. Dat staat in het door de IFPI gepubliceerde 2018 Music Consumer Insight Report.

28 procent van de ondervraagden heeft een abonnement op een betaalde muziekstreamingdienst en 20 procent maakt gebruik van een gratis streamingservice. Op de vraag waarom consumenten geen betaalde muziekdienst gebruiken, antwoordde 35 procent omdat alles wat ze willen luisteren op YouTube staat.

Streaming is verreweg de meest populaire manier om muziek te luisteren. 86 procent zegt gebruik te maken van een audio- of videostreamingdienst. De meeste muziek, 75 procent, wordt afgespeeld op een smartphone. Onder de doelgroep 16-24 jaar is dat zelfs 94 procent. Elke week besteedt een consument 17,8 uur aan het luisteren van muziek.

Verder geeft 38 procent van de ondervraagden aan muziek op een illegale manier te consumeren. Streamripping is met 32 procent de meest populaire manier, gevolgd door het downloaden van muziek via cyberlockers of p2p-netwerken (23 procent). 17 procent zegt via zoekmachines te speuren naar illegaal aangeboden muziek.

Het onderzoek werd in april en mei uitgevoerd. In totaal waren er 19.000 respondenten in de leeftijd 16-64 jaar. De ondervraagden zijn afkomstig uit achttien landen, waaronder Nederland. Volgens de IFPI zijn die landen goed voor 91,3 procent van de omzet uit de muziekmarkt in 2017.