Debuut EP van componist GUIDO

maandag 29 mei 2017 - 14:04

Vandaag verschijnt de debuut EP van componist en pianist Guido Heeneman, getiteld 'Portraits of the Present'. De 39-jarige artiest, die al jaren muziek componeert voor (bekroonde) documentaires en TV programma's, waaronder 'Vijf Jaar Later', 'Jinek' en 'Krabbé zoekt Picasso', maakt daarmee een belangrijke stap in zijn prille carrière als neoklassiek pianist.

Geïnspireerd door hoogte- en dieptepunten in zijn leven, schreef Guido roerende composities, die hij opnam en bundelde onder de titel 'Portraits of the Present'. De werken zijn vrijwel allemaal 'one-takers': in één keer opgenomen zonder bewerking, zo puur mogelijk. "Ik wil dat de luisteraars me horen, alsof ik live bij ze in de huiskamer speel," aldus Guido. 'Aurora', het eerste stuk op 'Portraits of the Present', is binnen een maand meer dan 120.000 keer op Spotify beluisterd.

Muziek zit in Guido's genen; zijn overgrootvader, de Zwitserse neoklassieke componist Pierre Maurice kreeg les van Gabriel Fauré aan het Parijse conservatorium. Zelf studeerde Guido aan het conservatorium in Cambridge (VK). Guido's werk is echter geen moderne equivalent van de oude meesters. Het laat zich eerder omschrijven als filmische, klassiek ingegeven (instrumentale) popmuziek en valt in dat licht het meest te vergelijken met Yann Tiersen en Ólafur Arnalds.

Via zijn werk als documentairecomponist liet Guido zich voor de titel van zijn EP inspireren door Picasso, die momentopnames maakte, ofwel portretten, van emoties. Een andere verwijzing lijkt een meer onbewuste. Net als de Spaanse grootmeester*, streeft Guido ernaar anderen en zichzelf via kunst, muziek, te ontdoen van alledaagse stress, al is het maar voor even: "Ik geloof in deze huidige turbulente en digitale tijd, dat er nog meer behoefte is aan rust en jezelf definiëren. Als mijn muziek kan bijdragen aan het vinden van rust in de chaos, dan is mijn missie geslaagd."

*Naar de beroemde quote van Picasso: "The purpose of art is washing the dust of daily life off our souls"